Varför spelar alla de bästa DJ:s “uncool” musik?

DJ:s måste vara fördomsfria när de lyssnar på olika typer av musik. Du riskerar att slå dig själv om du undviker olika genrer och enbart fokuserar på en. Du kan också gå miste om spelningar och begränsa din programmerings originalitet. Tyvärr gör många DJ:s just det.

Det är dock inte en DJ-grej; det är en folkfråga, och allt beror på hur vi behandlade musik när vi var barn. Vi tenderar att hålla fast vid den musik vi får som barn, oavsett om det kommer från våra familjer, tv eller radio. Vår musiksmak påverkas kraftigt av våra kamrater och den sociala gruppen i skolan under våra tonåren. Musik är en viktig aspekt av vår identitet, och vi försvarar starkt våra musikaliska preferenser samtidigt som vi hånar dem som “helt enkelt inte förstår det.”

Vi kanske gillar den aktuella hiten från en genre vi “föraktar” som finns över hela radion, men vi är rädda för att erkänna det för oss själva, än mindre någon annan. DJ:s måste bryta sig ur den här typen av belägringsmentalitet.

DJs blir DJs långt innan vi tänker på oss själva som sådana. Vi är alltid på jakt efter de nyaste och mest spännande låtarna, oavsett genre, och vi kan inte vänta med att dela våra upptäckter med våra vänner. Det är vi som gör spellistorna och är de som uppmanas att slå på våra iPhones under fester. Saker och ting kan gå neråt när vi börjar se oss själva som DJ:s.

Problemet…

När du först börjar DJ:a ser du professionella DJ:s som tar sig igenom fyra timmar långa klubbset och vill ha en del av den handlingen. Dessa DJ:s blir dina idoler och du vill veta vilken musik de spelar så att du kan efterlikna dem. Detta är förståeligt, men det är lätt att fastna för att bara lyssna på och spela en eller två “säkra” musikgenrer.

Visst, du är fortfarande på jakt efter bra musik, men du har utvecklat tunnelseende, med fokus på trendiga musiker och smala subgenrer. Du missar den större bilden: DJ-ing handlar om att spela utmärkt musik, inte att se cool ut. Du får en bild av var dessa DJ:s är just nu när du granskar dessa fyra timmar långa shower, och du missar det faktum att det nästan säkert är en kärlek till ett brett utbud av musik som har lett dem till att bli erkända och välmående -betalda musikaliska domare du älskar.

Svaret är…

Det finns en uppsjö av inspelningar att välja mellan inom olika musikgenrer. Vidga dina musikaliska horisonter och du kanske upptäcker ett spår som du inte skulle ha hittat annars.
Genom att vidga dina musikaliska horisonter och ta risker på genrer som du annars kanske förbiser kan du bli en bättre och mer kunnig DJ. Till att börja med breddar du ditt överklagande och som ett resultat kan du säkra fler spelningar och träffa fler människor. Om du ser att dina vanliga låtar inte riktigt släcker dansgolvets törst, ger du dig själv fler kreativa möjligheter att blanda ihop saker i dina uppsättningar. Du börjar utvecklas som en mer välrundad DJ.

DJ:n på översta bilden, Motor City Drum Ensemble, är ett exempel på en DJ med oklanderlig, väl avrundad smak. Du kommer att lyssna på disco ena sekunden och acid house nästa i hans uppsättningar. Denna förmåga faller inte naturligt för honom; han har tillbringat år med att sålla genom genre efter genre, och han har belönats med pärla efter pärla.

Du måste bli musikforskare, inte kritiker om du vill hitta dessa skattinspelningar. Det är lika viktigt att lyssna på många olika sorters musik som att lyssna på bra musik. Det är också fördelaktigt att lyssna på musik som gör dig obekväm eftersom det är då din smak börjar bredda.

Till sist…

Det finns mycket bra musik där ute, och mer publiceras varje dag. Tyvärr finns det inte tillräckligt många timmar på dygnet för att lyssna på dem alla. Som ett resultat utvecklade jag uppfattningen att “den bästa låten du någonsin kommer att höra kommer aldrig att höras.” Vid första anblicken verkar det pessimistiskt: Vad är syftet med att bry sig? Jag föredrar att sätta en positiv snurr på det genom att använda konceptet för att motivera mig att lyssna på så mycket slumpmässig musik som möjligt i hopp om att avslöja eventuella dolda pärlor. Hittills har jag upptäckt mycket fantastisk musik, men jakten på det bästa fortsätter…