Sex steg för att starta en podcast

Podcast, podcast, poddradio – det kära barnet har många namn. Det krävs inte mycket för att starta en podcast. Du hittar steg-för-steg-instruktioner om hur du går från en idé till en publicerad podcast. Men du hittar också inspiration, produkttips och bra råd för dem som redan poddar.

Hur startar man en podcast? Detta är allt du behöver!

Hur börjar man podda? Vilken utrustning behöver du? Från idéer till en podcast som alla kan lyssna på, vi hjälper dig varje steg på vägen. Ta en titt på vår 6 poänglista för att komma igång.

1. Vad ska podden fokusera på?

Vad är ämnet för din podcast? Det skulle vara bäst om du bestämde dig för ämnet och fokus för din podcast. Planera också om du ska prata ensam, med en vän eller bjuda in olika gäster till varje avsnitt. För att säkerställa att attacken fortsätter efter den första inspelningen, se till att ha en lista över huvudämnena i förväg. Fundera på vem som är i din målgrupp och hur du bäst kan kommunicera med dem.
Namnge podden. Det ska återspegla ditt innehåll och vara lätt att hitta för personer som söker efter det.


Ge en uppskattning av avsnittets längd. Varje avsnitt ska vara ungefär en kvarts eller en halvtimme långt. Varje sektion bör vara ungefär lika lång.

2. Vilken utrustning krävs för att vara värd för en podcast?

En bra mikrofon är avgörande för att spela in poddsändningar. Det finns många alternativ för mikrofoner, inklusive USB-mikrofoner som kan kopplas direkt till din dator och XLR-kontakter som kräver ett ljudkort, mixer eller en viss strömkälla.
En bra mikrofon kan göra stor skillnad och räcka för att komma igång. Vissa tillbehör kan göra inspelning mer tillgänglig och njutbar.
Till exempel gör ett mikrofonstativ den mer tillgänglig. Du riskerar att göra ljud från hanteringen. Du kan köpa separata fästen eller mikrofonarmar, och vissa mikrofoner inkluderar dem. Hörlurar kan användas för att höra inspelningsljudet och finns i många stilar och priser.
Miljön du spelar in i avgör vilken typ av mikrofon och utrustning du behöver.
Bra utrustning kan vara billig. Vi kan hjälpa dig att hitta mikrofoner, mixers och andra prylar. Det finns prylar för nybörjare och de som vill förbättra sin utrustning. Du hittar vår guide för att skapa en poddstudio.

3. Välj den miljö du vill spela in i

En podcast kräver ingen ljudstudio, men det är viktigt att komma ihåg att miljön kan påverka ljudkvaliteten. Ljudet studsar från hårda ytor och kan orsaka ekon i din inspelning. Det är bäst att undvika badrummet. Håll ut bullerproducerande prylar som fläktar och ventilation från ditt inspelningsutrymme. Låga brum kan dock ofta filtreras bort med lågpassfilter.
Bär inte smycken som skramlar eller prasslar.
Det är lättare att styra rummet i mindre utrymmen och att avgöra om ljuddämpning är nödvändig. Mattor, kuddar och gardiner kan vara ett bra alternativ till ljudisolering om du behöver mer pengar.

4. Spela in din podcast

Det är dags att sätta igång med podden! Du kan testa din inspelningsutrustning för att avgöra vilka inställningar som fungerar bäst. Lyssna på några inspelningar innan du börjar. Det är inte roligt att spela in ett avsnitt och få reda på att något gick fel.
En vanlig praxis är att börja en podcast med en teaser om vad som komma skall, följt av en jingle. Ditt namn och erfarenhet av ämnet du kommer att diskutera är välkomna.
Du kan ha varje avsnitt skrivet på olika ställen framför dina ögon. Det är upp till dig att bestämma vad som fungerar för dig. Det är dock bäst att ha ett partiellt manus. Det kommer att göra det lättare att förstå att du läser texten inifrån. Du kan prata mer naturligt och fritt med bara några få poäng.

5. Redigera din podcast efter inspelning

Efter att ditt podcastavsnitt har spelats in måste du redigera och klippa det. Du kan lägga till en jingel eller klippa ut vissa delar. Du kan ladda ner många ljudredigeringsprogram från internet. Vi rekommenderar dessa gratis ljudredigeringsprogram för att redigera poddsändningar.

Djärvhet

Ett populärt gratisprogram som låter dig spela in, redigera, lägga till effekter och importera eller exportera till många filformat.

Garage Band

Programvara för Apple-enheter är gratis. Denna programvara är designad för att skapa musik men kan också användas för att redigera ljud.

FL Studio

Både en begränsad gratisversion och en premiumversion finns tillgängliga.

Gratis ljudinspelare

Både Windows- och Mac-användare är berättigade gratis.

Du kan också köpa betalverktyg som Hindenburg eller Acustica Mixcraft. Båda har en gratis provperiod men debiteras sedan för användningen.
Kom dock ihåg att programvara ibland kommer med andra produkter som du kanske fortfarande behöver köpa till din podstudio.

6. Publicera din podcast

Du är klar med att spela in och redigera – du kan börja göra poddavsnitt! Nu då? Du behöver en “podcast-värd” för att lagra dina ljudfiler. Det liknar ett webbhotell för en webbplats. WordPress PodBean PodBean PodCloud, Soundcloud och Libsyn är några verktyg du kan använda.
Du kan ladda upp din ljudfil och få en RSS-fil. Den här filen används för att distribuera podcasten till lyssnare. Spotify, Acast och iTunes/Apple podcaster är de mest populära plattformarna för att publicera en podcast.
Du kan sedan sprida budskapet om din podcast och hoppas att den blir väl mottagen. Lycka till!

Perfekt podcaststudio för två personer

Du vill börja din poddproduktion nu när du har en bra idé. Du behöver inte oroa dig för utrustningen, men många paket inkluderar mikrofoner, stativ, hörlurar och kablar. Det låter dig komma igång med din podcastproduktion. Broadcaster PRO är en helt integrerad podcastproduktionsstation med fyra mikrofoningångar, fyra hörlursutgångar och många andra anslutningsmöjligheter. Du kan använda ljudeffekter och jinglar med pads. Den inbyggda pekskärmen låter dig justera inställningarna för att göra ditt ljud till det bästa.

Bygg din poddstudio

Vi har utrustningen för att spela in din podcast i avskildhet och tystnad eller sätta upp en podcaststudio för flera personer. Du hittar allt du behöver, inklusive USB-mikrofoner, mixare och studiohörlurar.