GUIDE: SKIVA IN SÅNG OCH RAP HEMMA FÖR NYBÖRJARE + UTRUSTNING

Är du så ambitiös att telefonens inspelnings app inte längre kan fånga din röst? Det är dags för dig att lära dig hur du spelar in din sång som ett proffs! Du behöver inte bygga en studio i ditt hem för 15 000 kronor. Du kan spela in låtar hemma för en låg kostnad och ändå få professionella resultat.
Du behöver rätt kompetens för att spela in fantastiska inspelningar. Många saker kan gå fel och du kommer att höra det direkt. Musiker och inte musiker kommer att märka när något måste fixas med sånginspelningar. Minsta fel kan få dig att se ut som en komplett amatör. Följ mig så lär du dig hur du spelar in sång på rätt sätt!
Obs: Den här artikeln har förenklats för att göra det lättare att förstå för nybörjare att börja spela in sång. Vi har ytterligare artiklar för avancerade producenter!

Utrustning för att spela in sång

Bra utrustning är avgörande för ljudinspelningar. Jag kommer att lyfta fram den mest kritiska utrustningen för att ta dina inspelningar till nästa steg. Denna guide syftar till att balansera kostnaderna och säkerställa att du får bästa möjliga inspelningar. Denna guide kommer bara att innehålla den bästa utrustningen på marknaden, och den billigaste.

För att spela in sång hemma behöver du följande utrustning:

 • Kondensatormikrofon
 • Externt ljudkort
 • Slutna hörlurar med TRS-anslutning
 • Musikprogram
 • Rekommendation: Ljudabsorbenter

Mikrofonen (rätt typ)

Att välja rätt mikrofon är en utmaning om du är ny på inspelningsutrustning. Det finns så många märken och modeller att välja mellan, det kan ta tid att veta vilken som är bäst för dig. Låt oss ta reda på!
Den här typen av mikrofon är förmodligen bekant för dig (bilden nedan). Denna mikrofon är känd som en dynamisk mikrofon. Det används mest vid konserter, uppträdanden och evenemang. Den används också flitigt för TV, radio och poddsändningar.

Den dynamiska mikrofonen kunde vara känsligare och filtrera ofta bort fina detaljer från en sångares röst. Sång kan bli tråkig och monoton, samtidigt som den ska låta livlig och spännande i verkligheten.
Kondensatormikrofonen är en känslig mikrofon som ger en fylligare ljudbild. Kondensatormikrofoner fångar upp allt ljud och återger det sedan naturligt och nyanserat. Denna mikrofon används ofta för att spela in sång i alla studiomiljöer, professionella eller hem.
NT1-A från Rode är vår rekommendation för nybörjare som vill spela in sång. Denna mikrofon är en kondensatormikrofon av professionell kvalitet, som är prisvärd och enkel att använda. Den är robust, lätt och lätt att använda. Det kompletta paketet innehåller alla nödvändiga tillbehör (stativ etc.). Så du kan börja direkt!
Den billigaste, snabbaste leveransen av Rode NT1A med tillbehör är möjlig genom Europeiska Thomann.
Om du letar efter en mikrofon som är rätt för dig erbjuder vi även köpguiden: Bästa mikrofonerna för att spela in sång.

Ljudkortet (som driver mikrofonen),

Även om ljudkort kan anslutas till högtalare och hörlurar, har datorer ingen ingång för att spela in mikrofoner. Ett externt ljudkort (även känt som ett ljudgränssnitt) behövs för att driva sådana mikrofoner och göra fantastiska inspelningar. Det är inte så svårt som det låter.
Kontakterna och USB-anslutningarna möjliggör enkel anslutning till det externa ljudkortet. Ljudkortet har även en strömförsörjning (fantomelektricitet) för att driva mikrofonen. Du kommer även att ansluta dina hörlurar till den via det externa ljudkortet. Snart visar vi dig hur!
Focusrite Scarlett 2i2 är det bästa ljudkortet, och det är också det billigaste. Denna välkända, robusta och snygga modell är älskad av många. Scarlett 2i är det mest användarvänliga ljudkortet för nybörjare.
Focusrite Scarlett 2i2 kan också köpas hos Thomann till lägsta pris. Vår artikel om de bästa ljudkorten för 2022 finns på Thomann.

Hörlurarna med rätt kontakt

Du har förmodligen ett par eller flera hörlurar, oavsett hur lite du vet om musikproduktion och låtinspelning. Även om studiohörlurar kan vara något annorlunda, kan du fortfarande köpa studiohörlurar för att spela in sång. Om du vill spela in sång måste hörlurarna ha denna funktion.
Det skulle hjälpa om du höll dem tätt stängda. Mikrofonen tar upp alla ljud som “läcker igenom” under inspelning. Vanliga in-ear-hörlurar bör dras åt om du använder dem till din telefon.

 1. För att få plats i ljudkortet måste de ha en tip-ring, sleeves (TRS) kontakt. Denna kontakt är tjockare (6,3 mm) än den som du ansluter till din telefon eller dator (3,5 mm). Goda nyheter! Det finns en adapter som förvandlar din 3,5 mm-kontakt till 6,3 mm.
 2. Du kan använda hörlurar för att spela in sång så länge de har en 3,5 mm-kontakt och inte läcker ljud. Beyerdynamic är ett utmärkt val om du vill spela in låtar med ett par professionella studiohörlurar.

Du kan få hjälp med att välja de bästa studiohörlurarna genom att läsa köpguiden: Bästa studiohörlurarna att spela in och mixa 2022.

Musikprogramvaran (där din skiva)

Musikprogram kan vara komplexa och erbjuda många fler funktioner än du behöver. Vi börjar med Audacity, det enklaste alternativet för att spela in sång och lägga till bakgrundsmusik.
Audacity kan användas på vilken dator som helst med en lågpresterande CPU. Brass skiljer sig inte från alla andra musikprogram, och det är enkelt att börja spela in.
Skaffa Audacity Windows här
Du kan också titta på vår guide till de bästa musikprogrammen.

Ljudabsorbenter (valfritt, men rekommenderas)

Akustiska egenskaper är en gemensam egenskap i stora rum. Det innebär i korthet att ljudeffekter som t.ex. Reverb är den nivå på vilken ett ljud, som sång, har en viss mängd resonans. En kyrka har mycket reverb. Ljudet har mycket utrymme att sprida eftersom en kyrka är betydelsefull.
Det är ett problem när man spelar in sång. Det gör det utmanande att arbeta med inspelningen och kan få det att låta oprofessionellt. Det skulle vara bäst om du hade fullständig kontroll över vokalegenskaperna för att uppnå en låt av hög kvalitet. Det kan inte vara lätt om inspelningen har reverb.

Detta är

Stå på den plats du föreställer dig att spela in, rappa eller sjunga precis som du tänkt dig utan mikrofon. Ljudet du hör är en indikation på vad din inspelning kommer att låta. Är det så här du vill att det ska sägas? Nej?
Ljudabsorbenter är väggplattor tillverkade av mjukt skumgummimaterial. De fångar och absorberar ljudvågor. Det resulterar i ett dämpat och professionellt ljud för dina inspelningar.
Thomann är den bästa och billigaste ljudabsorbenten jag kan rekommendera igen.
Låt oss komma igång med vår “tutorial” om att spela in sång.

Spela in sång hemma

 • Installera mikrofonen

Fäst mikrofonen på stativet genom att skruva ihop den. Du kan placera mikrofonen i ett stort, väl upplyst rum för att undvika eko. Det är särskilt viktigt om ljudabsorbenter inte används. De bättre inspelningarna kommer att göras i en lugn miljö.
Undvik att placera mikrofonen i hörn. Det förstärker din rösts bas och är ingen bra idé. Det är bättre att placera den cirka en meter från väggen. Placera den så att din röst är mot väggen när du spelar in.

 • Anslut mikrofonen

Mikrofonkabeln (XLR), anslut till mikrofonens botten och ena änden till ljudkortets “Input 1”, eller “Input 2”.

 • Anslut ljudkortet och ställ in det

Anslut USB-kabeln från ljudkortet till datorn. Slå sedan på fantomelektriciteten. Fantomkällan är strömkällan för mikrofonen. Det är därför viktigt att mikrofonen fungerar hela tiden. Denna knapp sitter vanligtvis på ljudkortet och har texten “48V” eller en indikatorlampa.
Välj “Mic” om ditt ljudkort har en signalinställning (Mic/Line/Inst). Om du inte ser “Mic” har ljudkortet sannolikt en lämplig signalnivåinställning (Mic/Line/Inst). Då behöver du inte oroa dig för det.
Det är lika enkelt som att höja ingångsförstärkningen på ingången att du också anslutit mikrofonen. Mikrofonen bör nu börja ta upp ljud.

 • Anslut hörlurar

Nästan alla externa ljudkort har en TRS-utgång för att ansluta hörlurar. Anslut TRS-adaptern (6,3 mm) om dina hörlurar har ett stift som är 3,5 mm. Du kan sedan koppla in den och höja volymen.

 • Konfigurera musikprogrammet

Detta steg förutsätter att du använder Audacity, som rekommenderas för nybörjare. Du kan behöva använda ett annat musikprogram för att följa samma principer, men du kan behöva hänvisa till en annan guide.
Öppna Audacity. Först måste vi ställa in vår ljudenhet. I det här fallet är det Focusrite Scarlett 2i2 externa ljudkort.
För att redigera inställningar, gå till Redigera > Inställningar. Eller tryck på CTRL+P. Välj det externa ljudkortet i den här vyn. Den berättar för musikprogrammet att ljudkortet tar emot ljudsignaler och skickar ut dem till hörlurarna.
Vi vill också spela in mono (en kanal), eftersom det är vad mikrofonen gör. Ett öra hör bara din inspelning om du inte väljer mono.

 • Justera inspelningsnivån

Vi måste se till att mikrofonen spelar in på rätt nivå. Om mikrofonen inte är inställd på en lämplig nivå kan rösten låta för mjuk och komprimerad. Om det behövs är det bättre att justera volymen efteråt.
Du kan spela in ett klipp genom att trycka på R och sedan titta på nivån. Din rösts topp bör vara högst 18 dB. Om den överstiger -18 dB bör du minska din ingångsförstärkning.

 • Skytte!

När du har följt stegen bör du kunna köra! För att spela in bakgrundsmusik, dra filen till programmet. Ett nytt spår kommer att skapas.
För att spela in, tryck på R och för att stoppa, tryck på mellanslagstangenten. Du kan också använda knapparna längst upp till höger.