musicallyfansboost

Elektronisk Musik

Den här lektionen beskriver termen “elektronisk musik” och ger exempel på olika instrument, stilar och artister som faller under detta paraply. Vi kommer också att titta på hur tekniken har påverkat musikproduktionen under tjugonde och tjugoförsta århundradet.

Vad är elektronisk musik och hur fungerar det?

Elektronisk musik är allestädes närvarande i Amerika från tjugoförsta århundradet. Det kan ses på flera dagars festivaler som Electric Daisy Carnival, på topp 40-radio och i en mängd olika annonser. Elektronisk musik har en lång och komplicerad historia som sträcker sig från obskuren avantgardisk experimentell musik till glittrande discoballrum.

Elektronisk musik är, som namnet antyder, musik skapad med hjälp av elektroniska instrument. Elektronisk musik förstås bättre i jämförelse med akustiska eller traditionella musikkategorier som klassisk, jazz eller folkmusik. Men på tjugoförsta århundradet kan det vara svårt att skilja mellan elektronisk och icke-elektronisk musik, eftersom musikstilar som klassisk, jazz och folk ofta spelas in med digital teknik, förstärks med mikrofoner och överförs via internet.

Med detta i åtanke kan vi se hur elektronisk musik uppstod från de extraordinära revolutionerna inom datorer, elektronik och digital teknik som inträffade under 1900-talet. Banbrytande arkitekter, uppfinnare och musiker designade apparater som kunde skapa musik i tidigare otänkbara former under 1900-talet.

Elektronisk musik från början

Leon Theremin, en rysk gitarrist och uppfinnare, uppfann theremin 1920. När en musiker rör sina händer runt theremin genereras elektromagnetiska fält som ger ljud från olika tonhöjder. Theremins producerar ett högt, varvande ljud som populariserades i skräck- och science fiction-filmer på 1950-talet.

Flera uppfinnare arbetade med olika modeller av vad som skulle bli syntet under 1930- och 1940-talet. Dessa elektroniska instrument utformades för att imitera ljudet av organ och andra traditionella instrument, men de blev snabbt erkända som distinkta musikinstrument i sig. Under 1940-talet använde den avantgardiska musikrörelsen som kallades musique concréte elektroniska instrument på ett sätt som påverkade senare former av elektronisk musik.

Bruce Haack, en mycket fantasifull kanadensisk musiker som uppträdde många gånger på Mr. Rogers Neighborhood TV med sina olika apparater på 1950- och 1960-talet, började skapa elektronisk musik som ursprungligen var avsedd för barn. Robert Moog började skapa sin populära serie av synteser på 1960-talet, och de skulle revolutionera den elektroniska musikvärlden. Idag används Moog-synteser fortfarande.

Disco’s början och musikmaskiner

Elektronisk musik upplevde en explosion av innovation, teknisk utveckling och framgång med början i slutet av 1960-talet. På flera sätt kommer denna era av framsteg att parallellt med tekniska framsteg inom andra tekniska områden, såsom persondatorer och videospel. Giorgio Moroder, en italienskfödd musiker, blev en nyckelfigur i utvecklingen av elektronisk dansmusik, särskilt Italo discosubgenre, efter att ha flyttat till Tyskland. Under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet var Tyskland en eldstad för musikalisk experiment, särskilt inom elektronisk musik. Synthesizers och andra elektroniska instrument användes av grupper inklusive Kraftwerk, Tangerine Dream, May och Suicide för att förvandla rockmusik till nya former, vilket uppmuntrade många människor runt om i världen att experimentera med elektronisk musik.

Rummet där fansen tittade på elektronisk musik på 1970-talet var lika kritiskt som själva musiken, enligt etnografen och kulturteoretikern Sarah Thornton. Diskoteket, senare förkortat till diskotek, var en plats där en DJ spelade nya elektroniska dansskivor när fans dansade i takt. Detta var en plats där tekniken regerade högst, utan begränsningar och kostnader för att skapa ett liveband. Dessa danscentrerade miljöer banade väg för rave och klubbkultur.

I mitten av 1970-talet hade discomusik nått sin topp i framgång. Elektroniska synteser och trummaskiner slogs samman för att skapa en dansvänlig musikstil som snabbt blev populär över hela världen. Den europeiska versionen, ledd av Giorgio Moroder, var synthesizer-tung och futuristisk klingande. Disco i Amerika påverkades mycket mer av funk, soul och andra afroamerikanska stilar. Diskos framgång i USA sjönk i början av 1980-talet på grund av sexism och fördomar, enligt vissa.