musicallyfansboost

Populär Musik

Populärmusik är all kommersiellt inriktad musik som huvudsakligen är avsedd att tas emot och åtnjutas av en stor publik, vanligtvis i litterära, tekniskt avancerade samhällen där urban kultur dominerar. Populärmusik, till skillnad från traditionell folkmusik, är komponerad av välkända individer, vanligtvis utövare, och utvecklas inte genom muntlig överföring.

Från sångerna från medeltida minstreler och trubadurer till inslag av konstmusik som ursprungligen var avsedd för en begränsad elitpublik men som blev allmänt vanligt, populärmusik var historiskt sett någon icke-folkgenre som fick masspopularitet. Sann folkmusik började blekna efter den industriella revolutionen, och den populära musiken från den viktorianska perioden och det tidiga 1900-talet var den för musikhallen och vaudeville, med valsmusik och operetter som dominerade de övre delarna. Minstrel-shower i USA utförde verk av låtskrivare som Stephen Foster. Tin Pan Alley blev den första framgångsrika sångpubliceringsindustrin på 1890-talet, och dess text kombinerades med europeisk operett i en ny typ av pjäs känd som musikalen under det närmaste halvseklet. Afroamerikaner började blanda komplexa afrikanska rytmer med europeiska harmoniska strukturer på 1890-talet med ragtime, en fusion som i slutändan skulle leda till jazz.

Publik för musik

På grund av tekniska framsteg har antalet människor som lyssnar på musik ökat dramatiskt. Vid 1930 hade noter ersatts som den främsta källan till musik i hemmet av grammofonskivor. Mikrofonen gjorde det möjligt att kommersialisera mer personliga sångtekniker. Radios förmåga att nå landsbygdssamhällen hjälpte till att sprida nya stilar, särskilt countrymusik. Under årtiondena efter andra världskriget dominerade amerikansk populärmusik världen.

Vid 1950-talet hade afroamerikanernas migration till norra städer kulminerat i korsbefruktning av blueskomponenter med jazzens tempo-rytmer, vilket resulterade i rhythm and blues. Rock and roll, som populariserades av Elvis Presley, utvecklades snabbt till en blandning av rhythm and blues, countrymusik och andra influenser (se rockmusik). Brittiska rockgrupper, såsom Beatles, blev internationellt inflytelserika och framgångsrika på 1960-talet. Rock- och soulmusik (särskilt den sofistikerade men ändå krokbelagda sorten av den senare, som fick sitt namn efter företaget som uppfann den, Motown), väckte snabbt uppmärksamheten hos västerländska tonåringar och blev gradvis det globala ljudspåret för ungdomar. Rock och dess derivat, som disco, heavy metal, funk, punk, hip-hop och alltmer pop-orienterad världsmusik, har dominerat pop in i det tjugoförsta århundradet.

Musik som är populär idag

Populärmusik kan hänvisa till en mängd olika musikstilar med “bred överklagande” som vanligtvis marknadsförs till stor publik av musikindustrin. Konstmusik och folkmusik sprids däremot traditionellt akademiskt eller muntligt till mindre, lokal publik. Termen applicerades först på musik från USA: s Tin Pan Alley-era på 1880-talet. Trots det faktum att vanlig musik ofta kallas “popmusik” är de två orden inte synonyma. Popmusik hänvisar vanligtvis till en viss musikgenre, medan vanlig musik är en allmän benämning för musik i alla åldrar som tilltalar populär smak.

Ricky Skaggs, riktigt namn Rickie Lee Skaggs, är en amerikansk mandolin- och fiolvirtuos, musiker och musikproducent som hjälpte till att pionjera den nya traditionalistiska rörelsen på 1980-talet genom att anpassa bluegrassmusikens instrument och historiskt medvetna känslighet till vanlig countrymusik. Han föddes den 18 juli 1954 i Cordell, Kentucky.

Skaggs var ett underbarn på mandolinen som barn, och vid sju års ålder hade han redan spelat på scenen med Bill Monroe, uppträtt i Grand Ole Opry och uppträdde i TV-showen av bluegrasslegender (Lester) Flatt & (Earl ) Scruggs. På bara några år till hade han också behärskat gitarr och fiol. Skaggs musikaliska karriär började 1970, då han och sångpartnern Keith Whitley bildade ett annat bluegrass-pionjär, Ralph Stanleys, band som tonåringar.