musicallyfansboost

Fakta om elektronisk musik för barn

Elektronisk musik är komponerad med hjälp av elektroniska instrument som synteser eller datorer. Bandspelare används ofta av elektroniska musikartister för att göra unika ljud.

Kompositörer började använda bandspelare för att skapa musik efter andra världskriget, när de uppfanns och blev populära. Föreställningen krävde att bandspelaren skulle användas. De användes av kompositörer för att blanda olika ljud. Musik som spelades på vanliga (akustiska) instrument användes också, som sedan ändrades på något sätt av bandspelaren. De använde ljud från det dagliga livet, till exempel vatten, trafik och fågelsång, ibland. Med hjälp av bandspelaren kombinerades båda dessa ljud på kompositörens önskade sätt. Ljudtejp skars ofta i bitar och skivades sedan, ‘eller återmonterades i en annan ordning. Resultaten var ofta fascinerande, men det fanns problem. “Är det musik?” frågade några. Andra tyckte att det var tråkigt att sitta framför en bandspelare istället för att se levande musiker uppträda under en konsert.

På 1940-talet experimenterade kompositörer i Paris med elektronisk musik. Eftersom de använde naturliga, konkreta ljud gav de det namnet “Musique concrète.” (I detta sammanhang menade “konkret” den polära motsatsen till “abstrakt” musik som skrevs ner för framförande.) Ljuden spelades upp i olika hastigheter, blandade på olika sätt, spelades bakåt eller kontinuerligt (i en “loop” till exempel), eller spelas in i en mixer och spelas in på en annan bandspelare. Det är möjligt att ljudet kan filtreras. Vibrato- och ekeffekter kan tillämpas. Synthesizers, som var enheter som kunde skapa elektronisk musik i realtid, användes ofta av kompositörer. De lät mer som naturliga instrument än ljudeffekter på bandspelare.

Spår från den klassiska eran

John Cage (1912-1992), Bruno Maderna (1920-1973) och Karlheinz Stockhausen är bland kompositörerna som använde dessa tekniker (f.1928). Kompositörer smälte ofta samman elektronisk musik med traditionella instrument.

Musik som är populär idag

Användningen av elektronik för att producera nya ljud i populärmusik började på 1960-talet. Producenten Joe Meek och uppfinnaren Bob Moog hade utökat de olika ljud som kunde användas i popmusik och elektronik hade blivit omfamnad i branschen i slutet av decenniet. Människor som Giorgio Moroder, Jean-Michel Jarre, Brian Eno och Kraftwerk gjorde elektronisk musik populär de närmaste åren.

Elektronisk musik blev populär i början av 1980-talet, och band som New Order, The Human League, Pet Shop Boys och Depeche Mode blev kända. Dessa band kommer ibland att kombinera elektronisk musik och rockmusik.

Elektronik är nu så mycket en del av den vanliga musiken på tjugoförsta århundradet att det inte längre är ovanligt att använda dem. i verkligheten använder många musiker inget annat.

Musik för dans

Elektronisk dansmusik står i fokus på denna webbplats.
Elektronisk dansmusik, eller EDM, är en undergenre av elektronisk musik. Elektronisk dansmusik (EDM) är en form av electronica som skapas med avsikt att dansas till, vilket gör den klubbvänlig och mestadels (men inte alltid) up-tempo. Även om många elektroniska genrer kategoriseras som EDM, faller inte alla typer av elektronisk musik i denna kategori. Post-disco, house, industrial, Eurodance, trance, trip hop, drum och bass och dubstep är bara några få exempel på EDM-genrer.

År 2018 publicerade Billboard en branschstatistik som visade den elektroniska dansmusikmarknadens betydelse och värde. I detta statistiska uttalande avslöjar företaget en 12-procentig ökning på ett år, vilket indikerar att många förbättringar inträffade som ett resultat av den musikaliska revolutionen. YouTube var en av de viktigaste faktorerna i EDM-industrins tillväxt.